Sociaal Domein/Samenleving

Speerpunten

Portefeuillehouder Veiligheid: Lieke Sievers
Portefeuillehouder Zorg: Vincent Tuijp

Coalitieakkoord

Veiligheid vormt de basis voor een leefbare samenleving. Voorkomen is beter dan genezen. Daar waar sprake is
van ernstige overlast is vrijwel altijd ook sprake van een zorgcomponent en is een stevige integrale aanpak nodig vanuit de gemeente. Komende tijd zal vooral ingezet worden op doorontwikkeling van onze lokale netwerken. Kleine dingen klein houden is het devies. Het slimmer inzetten van de schaarse middelen of het realiseren van een beter resultaat met dezelfde financiële middelen is leidend. Verbindingen zowel in- als  extern moeten worden uitgebreid en geïntensiveerd.

Nadere toelichting

Het doel van de decentralisaties in het sociaal domein is ondersteuning bieden vanuit het principe één gezin, één plan, één regisseur (project Allen voor één). In situaties waarbij onveiligheid optreedt voor inwoners, maakt zorg altijd deel uit van de oplossing. Dit vraagt om afstemming in de ondersteuning op gemeentelijk en regionaal niveau. Diverse ketenpartners spelen hierin een rol, elk vanuit hun eigen expertise en opdracht.
Om tot een betere netwerkaanpak Zorg & Veiligheid te komen is het nodig de ketens van zorg en veiligheid in Edam-Volendam en in geheel Zaanstreek-Waterland dichter bij elkaar te brengen. Er is tot nu toe nog vaak gedacht en gehandeld vanuit de afzonderlijke ketens. En niet vanuit de netwerkgedachte die de inwoners de noodzakelijke zorg en veiligheid kan bieden.

Doelen en ambities

We streven ernaar de inwoner/het gezin zo snel als mogelijk in de passende zorg te krijgen en houden. En vervolgens door te geleiden naar het lokale veld wanneer de hulp afdoende is geweest. Als gemeenten en zorginstanties creëren we een doorlopende zorglijn en organiseren met elkaar de hulp rondom de inwoner/het gezin. Van lokale hulp tot de meest intensieve hulp binnen de domeinen zorg en veiligheid. Vanuit het netwerkverband pakken we gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor en het eigenaarschap van de casus op. De inwoner staat hierbij centraal en de hulp organiseren we samen met de inwoner.

Wat wilden we daarvoor doen

  • Doorontwikkeling Wet Verplichte GGZ.
  • Doorontwikkeling Zorg en Veiligheidshuis.
  • Doorontwikkeling Veilig Thuis.
  • Bestendigen netwerk Zorg & Veiligheid.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Doorontwikkeling Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz)

De afgelopen twee jaar is er binnen de regio veel samengewerkt op het gebied van de Wvggz. De uitvoering van het meldpunt en het verkennend onderzoek is belegd bij de GGD ZaWa. Dit sluit aan bij de al bestaande structuren zoals het Meldpunt Advies en Bijzondere Zorg. Na evaluatie is besloten om de overeenkomst te verlengen voor twee jaar.

Doorontwikkeling Zorg en Veiligheidshuis

Voor het Zorg en Veiligheidshuis (ZVH) heeft 2021 in het teken gestaan van de doorontwikkeling. Deze doorontwikkeling was tweeledig: een organisatorische en een inhoudelijke op de convenant taken. Het ZVH is in 2021 beheersmatig overgegaan van de GGD ZaWa naar de gemeente Zaanstad. De regie op de strategische ontwikkeling van het ZVH is belegd bij het Bestuurlijk overleg Zorg & Veiligheid. De inhoudelijke doorontwikkeling is samen met de partners van het ZVH vormgegeven. Een van de speerpunten hierbij is de  aansluiting op het lokale veld.

Doorontwikkeling Veilig Thuis

De doorontwikkeling van Veilig Thuis is een continu proces. Het afgelopen jaar stonden in het teken van het op orde brengen van de formatie en interne werkprocessen bij Veilig Thuis en de samenwerking met de lokale teams. Om inzicht te krijgen in de benodigde formatie bij Veilig Thuis is er een onafhankelijk tijdschrijfonderzoek uitgevoerd. De eerste stappen voor het ophogen van de formatie zijn gezet. Deze worden gefinancierd vanuit al beschikbare middelen. De interne werkprocessen bij Veilig Thuis zijn op diverse punten aangepast. Veilig Thuis heeft onder andere een crisisteam ingericht, dat naast crisiszaken dagelijks de veiligheidstaxaties van de politiezorg meldingen doet. In samenwerking met Veilig Thuis en de lokale teams van de gemeenten zijn hernieuwde samenwerkingsafspraken opgesteld. Dit moet leiden tot een verbeterde dienstverlening aan inwoners. De uitkomsten van de ontwikkelingen van het afgelopen jaar vormen de basis voor de hernieuwde overeenkomst met Veilig Thuis. Deze is begin 2022 gereed.

Bestendigen netwerk Zorg & Veiligheid

Het afgelopen jaar is het netwerk Zorg & Veiligheid verder uitgebreid en is de betrokkenheid van de ketenpartners vergroot. Dit leidt tot een verbeterde samenwerking op het gebied van casuïstiek. We hebben de structuur voor de samenwerking en besluitvorming verbeterd en voortgezet in 2022.

Projecten in Programma Projecten

Singelwijk
We hebben in het vierde kwartaal van 2021 een integrale enquête gehouden naar ervaringen en verbetermogelijkheden op vele gebieden: zoals zorg, wonen, openbare ruimte, veiligheid en scholing. We gaan een plan van aanpak formuleren voor een integrale, gebiedsgerichte benadering van de Singelwijk op alle benodigde gebieden. Deze leggen we begin 2022 aan het college voor .

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2022 13:35:49 met de export van 06/01/2022 11:56:43