In de jaarstukken moet met ingang van boekjaar 2019 rekening worden gehouden met de gevolgen van corona. Dit gaat echter verder dan alleen de gevolgen van corona voor de beleidsdoelstellingen. Corona heeft ook impact op de financiële positie van de gemeenten. Er zijn bijvoorbeeld minder belastingopbrengsten (als gevolg van lagere opbrengsten van onder andere de toeristen- en parkeerbelasting) gerealiseerd in 2021 en op andere terreinen zijn er hogere of juist lagere uitgaven geweest. Daarnaast is de rechtmatigheid van de financiële transacties een belangrijk item in de jaarstukken van de gemeente.
In deze paragraaf ziet u de effecten van corona terug. Op 21 februari 2022 is er een uitgebreide rapportage aan de raad beschikbaar gesteld over de inkomsten en uitgaven m.b.t. COVID-19 over de periode 2020-2021.
In deze rapportage zijn verschillende maatregelen van zowel de rijks- provinciale overheden toegelicht evenals de aanvullende maatregelen zoals door het college zijn genomen.
Reserve Corona
Met de Winternota 2020 is een bestemmingsreserve ingesteld om de financiële effecten van corona op te vangen en in de rekening te neutraliseren. Deze effecten betreffen bijstellingen van zowel inkomsten als ook uitgaven (bij- dan wel aframingen). In een separate tabel zijn de bijdragen vanuit het rijk opgenomen en de kosten dan wel besparingen die ontstaan zijn in het kader van corona. Onder de kosten zijn ook de weggevallen baten op bijvoorbeeld Toeristenbelasting en Precario opgenomen. Eind 2020 heeft het college ook besloten om in te stemmen met een huurverlaging voor commerciële instellingen alsmede een aanvullende financiële ondersteuning voor non-profit instellingen. De uitwerking en concrete besluitvorming heeft in 2021 plaats gevonden. Eind 2021 heeft het college besloten de aanvullende financiële ondersteuning te continueren. De concrete uitwerking hiervan vindt in 2022 plaats.